top of page

De hot spots van Londen


Van 16 tot en met 19 november zat ik heerlijk in Engeland. Op de heenweg hebben we Canterbury bezocht, want deze mooie stad lag op de route naar Londen. We verbleven in een hotel in Noord-Londen. Overdag hebben we natuurlijk de stad bezocht en hebben we onder meer de London Eye, rode bussen, de Big Ben (in de steigers), rode telefooncellen en Harrods gezien. De maandagochtend erna werd ik wakker in mijn eigen bed en zodra ik mijn ogen opende had ik heimwee. Heimwee naar het gezellige weekend met leuke mensen en naar de leuke stad. Met alle liefde ga ik twee hot spots van Londen met jullie delen, zodat jullie ook een leuke tijd in Londen gaan hebben. Deze hot spots zullen origineler zijn dan een selfie met een wacht bij Buckingham Palace (credits to mister Bean), dus lees snel verder…


British Museum

Het British Museum, opgericht halverwege de achttiende eeuw, wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. De verzameling kunstvoorwerpen die het museum heeft, hoort bij de grootste collecties ter wereld. Je ziet echte mummies en het gereedschap dat ze bij het mummificeren gebruikten, maar kunt er ook Griekse tempels vinden; het museum heeft zo’n dertien miljoen kunstwerken uit verschillende eeuwen en verschillende werelddelen. Een van deze objecten is The Rosetta Stone uit Egypte. Op deze steen zijn inscripties te vinden over verjaardagen. Er wordt drie keer uitgelegd dat ze in het oude Egypte al verjaardagen vierden, maar het staat er in drie verschillende talen. Als deze beroemde steen niet zou bestaan, dan had men het Egyptisch hiërogliefenschrift, het demotisch alfabet en het Hebreeuws niet kunnen ontcijferen.


Het fijnste aan het museum is dat de toegang gratis (!!) is. Maar wat ook heel fijn is, is de ‘Great Court’. Als je gaat googelen naar het museum, dan is de Great Court de eerste eyecatcher. De prachtige centrale hal, van waaruit verschillende exposities beginnen, wordt omlijst door prachtige zuilen met tympanen. Er is een museumwinkel met kleine kunstwerkjes (waarvan sommige prijzen reuze meevallen!). Maar wat het meest fantastische aan de Great Court is? Dat is het dak. Kijk naar boven om een prachtige glazen koepel te zien. Met die natuurlijke lichtinval is de Great Court zeer geschikt voor fotomomentjes.


Greenwich Market

De markt die waarschijnlijk het meest in de buurt ligt van de nullijn van de tijd en de scheiding tussen het westelijk en oostelijk halfrond, is. Bovenaan de heuvel vind je, naast een prachtig uitzicht over Londen, Greenwich Royal Observatory. Onderaan de heuvel, in het midden van het stadje Greenwich, is Greenwich Market. Deze markt is totaal overdekt en staat vol met marktkraampjes. Je vindt er eten, kleding, kunst en heerlijk geurende koffiebonen met smaakjes (!!). Het is een grote samenkomst van allerlei verschillende culturen. Mocht je toch niet zo weg zijn van het eten van de markt, dan kun je terecht in de eettentjes (en souvenirshops) die het marktje omringen. Greenwich ligt buiten de stad, maar is uitstekend toegankelijk per boot. Aan de Theems zijn verschillende rondvaartboten. Zoek er eentje uit die naar Greenwich gaat en geniet van Londen vanaf het water. Als je geluk hebt, krijg je uitgebreide uitleg over alle architectuur langs de Theems.



De rode dubbeldekkers en Engelse taxi’s zijn overal in en rond de stad te vinden. Deze voertuigen doen je het meest beseffen dat je in Londen rondloopt. Mocht je tijd over hebben, na twee hele dagen vertoeven in het British Museum en een dagje Greenwich, koop dan een metrokaart. Voor iets meer dan tien pond kun je overal naartoe met de metro. Met de metro kom je overal! Zorg er voor dat je tijd hebt om door Hyde Park te lopen en de honderden eekhoorntjes voor je uit te zien rennen. (Bovendien is er in ditzelfde park in de wintermaanden een grote kermis: Winter Wonderland!)

Recente berichten
Archief
Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page